captainphilipsklFilmkafé Bagdad Film - Captain Phillips
Vrijdag 12 februari 20:30 uur
Us Doarpshûs, Nieuwe Weg 5
Entree € 7.50 (incl. kopje koffie/thee)

'No Al-Qaeda here, it's just business!' roept een van de Somalische kapers wanneer ze in Captain Phillips net een containerschip van rederij Maersk met geweld betreden hebben. Geen onbelangrijk zinnetje, door regisseur Paul Greengrass al vroeg ingebracht om iets duidelijk te maken. Het probleem van de Somalische piraterij in de Hoorn van Afrika gaat immers niet over terrorisme, maar over globalisering. Phillips (Tom Hanks in een van zijn betere rollen) wordt door zijn rederij ingevlogen om een containerreus rond Afrika te loodsen.

Voor de Somalische kust wordt het schip direct belaagd door twee snelle vissersboten vol gewapende mannen, waarna een kat-en-muisspel begint tussen de nerveuze kapers en de bemanning. In dit gedeelte is Captain Phillips vooral een opwindende thriller. Greengrass is een meester in het melken van spanning uit alledaagse elementen. Een simpele truc als het strooien van glas blijkt al een flink obstakel voor de blootsvoetse kapers. Halverwege verandert de toon van de film, als Richard Phillips plotseling op een geheel andere wijze met de piraten wordt geconfronteerd. Hier transformeert de thriller in een zenuwslopend drama, waarvan de uitkomst zeker niet vaststaat.

 

De kolossale tegenstelling tussen derde en eerste wereld komt nog het beste tot uiting in de overkill waarmee de Amerikaanse marine de gijzeling tot een goed einde probeert te krijgen. Drie oorlogsbodems die uitrukken om vier kapers tot staan te brengen: de misplaatste superioriteit is bijna pijnlijk om te zien. Een confronterende eindscène (en de beste uit de film) bevestigt dit scheve beeld: Captain Phillips kent geen echte winnaars.

Klik hier voor de flyer.

Volgende voorstelling is op vrijdag 1 april 2016: “Im Labyrinth des Schweigens” Wil je op de hoogte blijven van ons programma: stuur een mail naar filmkafebagdad@gmail.com

Bedrijven
    
WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.