20040901, Renovatie doopsgezinde kerk Wergea verloopt voorspoedig
    Archief
        Archief 2004
            Archief september 2004

WERGEA - De renovatie van de bijna anderhalve eeuw oude doopsgezinde kerk in Wergea verloopt goed. Het dak is bijna klaar en van binnen is al te zien hoe de indeling is van de acht appartementen. Een aantal potentiŽle kopers, dat zich al heeft gemeld, kan er binnenkort een kijkje in nemen.

Bouwvakkers zijn al sinds april bezig om 'De Koepel', zoals de kerk al heel lang heet, van binnen op te knappen. 'Van binnen was het een grote puinhoop', vertelt uitvoerder Tabe Soepboer van bouwbedrijf De Lang uit Leeuwarden. Het gebouw is al sinds 1965 niet meer in gebruik als een kerk. Het gebouw heeft in de daaropvolgende jaren gefungeerd als timmerwerkplaats en een doe-het-zelf zaak. Vorig jaar heeft Stadsherstel Leeuwarden het gebouw overgenomen. Met architect Broor Adema uit Dokkum is het plan ontwikkeld om de kerk om te bouwen tot een appartementencomplex. Adema deelde 'De Koepel' op in vier lagen. In elke laag komen twee appartementen: een aan de voorkant van het gebouw, de andere aan de achterkant. Het gaat om appartementen met drie kamers. De appartementen worden van binnen heel licht. De doopsgezinde kerk heeft zowel aan de zijkanten als aan de achterkant grote ramen. De hoofdingang van het complex komt aan de Gele Eker, in het midden van de lange kerkgevel. De kerk krijgt een zogenaamde basement waarin aan de voorzijde openslaande deuren komen voor de appartementen op de begane grond. Zij hebben een terras, de woningen op de verdiepingen krijgen loggia's, inpandige terrassen. In het gebouw komt een lift en een intercomsysteem. Bij de appartementen komen ook parkeerplaatsen. Deze zullen achter de Rabobank in het dorp komen.

Bouwvakkers aan het werk op de zolder van de voormalige doopsgezinde kerk. (Foto: Pier van der Heide)

Ook aan de buitenkant wordt het gebouw opgeknapt. Om dat te financieren heeft Stadsherstel vorig jaar twee subsidies aangevraagd van elk Ä 75.000 bij de gemeente en de provincie. De gemeenteraad besliste echter dit bedrag te halveren; de provinciale bijdrage werd daarmee ook automatisch gehalveerd. Dat betekent dat de restauratie niet helemaal kan worden  uitgevoerd. Het  hekwerk en het koepeltje blijven voorlopig achterwege. Als het aan directeur Gabe Yntema van Stadsherstel ligt, komen dat koepeltje en dat hekwerk er alsnog. 'We geven het niet zomaar op. We zijn allerlei fondsen aan het benaderen voor een bijdrage.' Als alles volgens planning gaat, moeten de appartementen april volgend jaar klaar zijn.


(bron: Mid Frieslander dinsdag 1 september 2004 wmm)