Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

Wergea heeft enkele fraaie bezienswaardigheden.

Opvallend zijn de twee bijna identieke kerktorens die het dorp de bijnaam geven "it doarp mei de twa tuorren". Ze zijn vanuit alle windrichtingen op afstand al goed te zien.

Cultureel centrum de Bidler

In het centrum nabij de brug staat de voormalige Nederlands Hervormde Kerk. Deze is omgebouwd tot cultureel centrum en daardoor bespaard gebleven voor de sloophamer. De naam "De Bidler" is afkomstig van brêgebidler, de grote hoeveelheid geld die nodig is, om het gebouw in een goede en funktionele staat te brengen en te houden sterkt de naamgeving.

Katholieke Kerk H.Martinus

De andere helft van het befaamde duo is de nog dienstdoende Katholieke kerk. Het schitterende gebouw staat rijzig aan de weg richting Wartena. Beide kerktorens zijn ondergebracht in Stichting "De Twa Tuorren"

Afkes Tiental

Wereldberoemd is het boek "Afkes Tiental"na verloop van tijd geworden. Het Wergeastergezin Veenstra dat beschreven wordt in het boek is vereeuwigd in brons. Het door Suze Berkhout ontworpen beeld staat in het plantsoen aan de Nieuwe Leeuwarderweg.

Museum "Ald Slot"

Wie het boek "Afkes Tiental"leest komt daarin fragmenten tegen, waarin een Slot beschreven wordt met daaromheen een gracht. Achter het slot lag een bos waar in de winter hout gesprokkeld werd om de kachel te stoken. Een poort verschafte toegang tot wat we nu noemen Het Ald Slot. Het karaktervolle pand leent zich uitstekend voor exposities. De sfeer van vervlogen tijden is hier tegenwoordig ook letterlijk te proeven.

Familiewapen-gevel: Popma Gasthuis, Kleine Buren 19
De Kleine- en de Grote Buren lopen parrallel aan de Wergeastervaart (vanaf de brug richting zuiden). Aan de Kleine Buren is het Popma Gasthuis te vinden. Weduwen konden in vroeger dagen onderdak krijgen in dit gasthuis.

Urinoir, Grote Buren

Alhoewel klein van stuk; tijdens een kuiertocht door het dorp, voor de boodschappende pleziervaarder, maar ook voor de bevolking van de Havensbank kan dit een welkome voorziening zijn. Sinds 1999 staat dit kleinste gebouwtje op de monumentenlijst.

pishokje.jpg
Het 'pishokje', de trots van Wergea
Voormalige Bakkerij, Gele Eker 2, gevel uit 1663

Het uit geeltjes opgetrokken oudste monumentale pand wat Wergea heeft, is zeker ook een kiekje waard.

 

Bedrijven
    
Het weer in Wergea

15°C

helder

Laatst bijgewerkt op 01-12-2021 10:29 uur
Bron: Yahoo

Agenda
02-12-2021
Húskeamer

03-12-2021
Húskeamer

Bekijk de complete agenda

Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.