- Gegevens
- Categorie: De Havensbank
- Gepubliceerd: 30 oktober 2008
Vrijdagmiddag 22 augustus was het een drukte van belang op de school-pleinen bij basisschool 'de Twamêster". De beide pleinen waren feestelijk versierd met meterslange vrolijk gekleurde vlaggetjes. Veel ouders kwamen een kijkje nemen bij de spelletjes van de kinderen, vooral op het kleuterplein was het een drukte van belang. Een fijne bijkomstigheid was dat het zonnetje deze middag heerlijk scheen.
Om twee uur had het startsein geklonken en begonnen de spelletjes. De kinderen van de groepen 1, 2 en 3 waren verdeeld in groepjes van 6 a 7 kinderen en zij gingen, onder begeleiding van een ouder (lees: moeder), bij de 15 activiteiten langs. Voor de allerjongste kinderen die net op school zaten, was het soms wat te veel gevraagd. Zij haakten hier en daar al snel af en je kon ze heerlijk spelend terugvinden in de zandbak of op de speelbus. Geeft niet, dat is de opzet van deze middag: ontspannen spelletjes doen, er is geen moeten bij. En wat fijn is voor deze kinderen: er hoeft niet gestreden te worden om een prijs, want als om 3 uur het eindsignaal wordt gegeven is er voor elke deelnemer een leuk prijsje. Anders gaat het toe op het grote schoolplein. De kinderen van de groepen 4 t/m 8 waren verdeeld over 12 groepen en zij streden wel om prijzen. Fanatiek legden ze het spelparcours af. Om 3 uur konden hier prijswinnaars bekend gemaakt worden.
1e werd de groep met als deelnemers: Dennis Spijkstra, Lisa Pol, Johannes Sinnema, Fu Fan Kamsma, Gijs Boesjes, Marianne Posthumus, Anouck van der Zweep, Lammert Kalsbeek en Lisanne Pijl.
2e prijs: Marije Hodes, Marelise Bots, Warner Mink, Sebastiaan Vonk, Marijke Kalsbeek, Rixt Sinnema, Jinka Krist, Silke Vink, Pieter Gerbens en Bram Paulusma.
3e prijs: Coco Kuipers, Brecht Fridsma, Iwan Potijk, Symen de Boer, Julia Kok, Pieter Zwart, Anke Pijl, Lycke Wijbrandi,en Harmina de Jong. Zij gingen allemaal naar huis met een Wergea Oerein cadeaubon. De spits van Skoalfeest 2008 was eraf!
De volgende morgen reden de wagens al vroeg door het mooi versierde dorp richting Fricowei. Er deden 12 wagens mee aan de optocht, 4 enkelingen en 8 groepen. Om 9 uur ging de optocht van start. Fanfare "De Kriich", per abuis niet vermeldt in het programma, liep voor de optocht uit, ondersteunt door de "Malletband" uit Weidum. De "Drum-en Lyra selection Warga" verzorgde de begeleidende muziek halverwege de optocht. De jury bestond dit jaar uit Hendrik Langhout, Irma Krans en Aly Veenstra-Hakse De optocht liep en reed de gebruikelijke route met vooral op de Hilleburen en Grote Buren. de dichte begroeiing, smalle straten en smalle brug als obstakels. De masten van de Twamêster moesten naar beneden gehaald worden om de boot heel over de brug te krijgen en andere wagens verloren her en der een onderdeel doordat ze in de takken vast kwamen te zitten. Het tweede deel van de route was weer erg ruim en daar konden de wagens in volle pracht doorheen rijden. De optocht eindigde weer waar hij was begonnen. De jury trok zich terug in een kamer op school en voor de kinderen was er om half één een programma in het gymnastieklokaal. Deze keer was er één activiteit, bestemd voor alle leerlingen van de basisschool.
De groep Poppa.P, waar onze dorpsgenoot Sander Metz deel van uitmaakt, verzorgde een muzikaal optreden, waarbij de kinderen actief konden meedoen. Vlak voordat het optreden begon was de jury klaar met het beraad en werd de uitslag aan Theo van der Werf bekendgemaakt, die het vervolgens de hele middag geheim moest houden! Pas om 7 uur 's avonds mocht hij dit geheim met het publiek delen. De jury was ook dit jaar onder de indruk van de creativiteit en originaliteit van de optocht. Vooral voor de enkelingen hadden ze bewondering: erg stoer dat een kind alleen in een optocht durft te lopen temidden van al die mensen.
De jury en het publiek waren het er over eens dat de eerste prijs en de publieksprijs moest gaan naar Nynke Flapper. Ze verbeeldde de "Kastanjebeam fan Anne Frank". Uit het juryrapport: "Origineel, actueel thema en een mooie vormgeving. De boom was ook echt triest." Bij de groepen was ook het oordeel van de jury die van het publiek: de eerste prijs ging naar de Eagumer bijdrage "Fyts 'm der oer". De jury: "Actueel thema. Indrukwekkende acrobatenstunts, beweegbare slagbomen, een rondemiss, prachtig versierde fietsjes. Alle facetten van het fietsen werden uitgebeeld (bolletjestrui met een bolletjes picknickmand, de gouden fiets, de bezemfiets enz.) Een en al actie rondom een brug".
Tweede bij de groepen werd "As it hier mar goed sit' van Jettie Stuiver en Jeltsje Kerkstra.
En dan de wagens. Hier had het publiek een andere mening dan de jury. De publieksprijs ging naar buurtvereniging de Fricobuurt met "De Smurfen". De jury koos voor buurtvereniging Lyts Sinia met de wagen" 2 ons groente, 2 stuks fruit, Lyts Sinia's speeltuin van groente & fruit" Uit het juryrapport: "Actueel onderwerp:GEZOND! Geweldige, zeer complete uitvoering.
Van aardbeichauffeur, via de ananasglijbaan naar de weegschaal die 2 ons aanwees. Actie op de wagen, actie naast de wagen, interactie met het publiek. Zeer kleurrijk"
De tweede prijs was voor "Pluk van de Petteflefvan buurtvereniging de Finne. Jury: "Mooi geheel. De wagen bestond uit twee belangrijke facetten uit het boek. Het eerste deel: Flat van Pluk met mevr. Helderder met haar prachtige suikerspinhaar, de dochter die niets mag, de super ondeugende
Stampertjes die pijltjes naar het publiek schoten. Het tweede deel met de actie voor het behoud van de prachtige Torteltuin. De snorremans was erg leuk." Er was een gedeelde derde plaats voor "It spikerdoarp" van buurtvereniging Rounom de Kearewear en "Thús sjonge wy de stjerren fan 'e himel" van buurtvereniging Oan it wetter. Van de eerste zei de jury: "Dit is echt een wagen die van de kinderen is, een wagen door kinderen gemaakt. Ze hebben keihard gewerkt en het zag er echt uit als een spijkerdorp. Leven in de brouwerij".
En van de laatste: "Vrolijk, aanstekelijk, dansen en zingen. Geen playback maar echte zuivere stemmen van én de meiden én de jongens! Een thema wat bij kinderen past. De glitterende, schitterdende uitvoering gemaakt door en met kinderen.". Na het bekend maken en uitdelen van de prijzen zette de optocht zich weer in beweging.
De route van 's morgens werd nog een keer herhaald. Naast onze plaatselijke fanfare en drumband werd de optocht deze avond mede muzikaal ondersteund door de drumband uit Workum.
Skoalfeestsneon
Nei in betide optocht de moarns, in bakje kof je en de bern noch wat broadsjes yn de hân triuwe foar't de foarstelling begjint is it dan samar 14 oere de skoalfeestsneon.
De bern en wat memmen op wei nei Wergea foar de puzeltocht. Op nei de Bidler. In fotopuzeltocht yn twa ferzjes, ien foar de grutten en ien foar de bern. Ik moat sizze dat dy bêst op elkoar ôfstimd wiene. It wie leuk dat we deselde rûte hiene, hjir en dêr wat opdrachten dy't knap te dwaan wiene. It wiksele moai ôf. Sa rin jo nochris troch wat efteromkes en wurd it noch dúdliker dat der hiel wat bakkers en reedmakkers yn Wergea wenne en wurke ha. Op healwei ha we in nof lik rêstpunt ynlaske en bij Jehannes Fennema in ijsko iten. Dan de twadde helte. It ynfoboerd foar afke's tiental krige terjocht omtinken en ja hokfoar bisten as der húsmanje njonken de bejaardenf lat is foar my noch in riedsel. Miskien hat Jelle D. it op Google fûn? De brief kes ynleverje, in beker ranja as in pilske en dan gau wer klearmeitsje foar it jûnsbarren.
Skoalfeestsnein
Lytse eachjes by lyts en grut. Dochs moat der noch wat barre. In stik as wat
buertferienings ha in aktiviteit.
Middeis op nei Warstïens, 'Fielsto wat ik Fiel?'.
In nijsgjirrige titel en dito puzeltocht, jim fine in ferslach yn dizze Havensbank.
Tiid te min sokke dagen.
Bij de oare buertferieningen hak net meidien oan de puzeltochten. Dan fan 15 oere
of famyljefeest de Bidler. Altyd gesellich. Hooplik hat it wat opsmiten foar Túch
f oar de Twamêster.
By ûs gie it Ijocht gau út op dizze dei.
Foto's van het schoolfeest zijn nog te bekijken bij de fa. Finnema.