Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

monumentendagOpen Monumentendag: zaterdag 13 september

De organisatie van de Open Monumentendag in de gemeente Leeuwarden stelt dit jaar de ‘nieuwe’ dorpen centraal. Doelstelling is om het erfgoed in deze dorpen voor Leeuwarders, cultuurtoeristen en natuurlijk de eigen inwoners meer te belichten. Een route voert op zaterdag 13 september langs ongeveer 25 monumenten. 

De route is uitgezet voor zowel fietsers als automobilisten. Op enkele voor autoverkeer moeilijk te bereiken plaatsen is ander vervoer beschikbaar. Opengesteld worden o.a. de meeste monumentale kerken, maar ook woonhuizen, boerderijen en andere bijzondere objecten in de dorpen Jirnsum, Friens, Grou, Idaerd, Eagum, Warten, Warstiens, Wergea en Reduzum. De organisatie van de Open Monumentendag is in handen van werkgroep met vertegenwoordigers van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd, de gemeentelijke afdeling Monumentenzorg en Archeologie en het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). De werkgroep werkt nauw samen met historische werkgroepen, museale instellingen en dorpsbelangen. Met de dorpen worden ook activiteiten worden georganiseerd voor een breed publiek (van jong tot oud). Het landelijke thema van de Open Monumentendag is Op reis, vandaar dat oude schepen en ander ‘historisch’ vervoer een belangrijke rol spelen. [Bron: persbericht Werkgroep Open Monumentendag gemeente Leeuwarden] Klik op 'lees meer' voor het voorlopige programma.

De gemeente Leeuwarden omvat naast de stad inmiddels een groot landelijk gebied met een aantal karakteristieke dorpen en buurtschappen. Eerdere monumentendagen in het plattelandsgebied van Leeuwarden e.o. trokken veel publiek. Nadat in 1989 de dorpen en het landschap in het zuidelijk trimdeel centraal stonden, was het in 1996 de beurt aan het gebied ten noorden van de stad. Ook latere monumentendagen in en rond Wytgaart en Wirdum trokken veel publiek. Vorig jaar tijdens Open Monumentendag (georganiseerd vanuit Leeuwarden) kwam het record aantal van 2000 bezoekers naar het Poptaslot in Marssum. Ook dit jaar worden er weer duizenden bezoekers verwacht in en bij de Open Monumenten ten zuiden van Leeuwarden.

Open monumenten (niet volledig):

Wergea: Popma Gasthuis, Ald Slot, voormalige NH pastorie, voormalige timmerwerkplaats en schaatsenmakerij.
Warstiens: NH kerk, WC de Groot boerderij.
Warten: Langhuis boerderij, Armhuis, NH kerk.
Aegum: Kerktoren.
Idaerd: NH kerk.
Grou: oude raadhuis, Sint Pieterkerk, B.B.-bunker (Burstumerdyk), enkele woningen en herenhuizen.
Jirnsum: voormalige Doopsgezinde kerk, voormalige NH pastorie.
Friens: NH kerk.
Reduzum: NH kerk, boerderij Tzienzerbuorren dorpsarchief (Master Gorterstrjitte 9).

NB: alle museale instellingen in dit gebied (ook het Mineralogisch Museum boven Grou) zijn tussen 10.00 en 17.00 uur gratis open.

Activiteiten zaterdag (niet volledig):

Wergea: officiële opening Open Monumenten Dag om 9.15 uur (met het Ljouwerter Skûtsje) en Minne Hoekstra Dei vanaf 11.30 uur (met muziek, films, theater, dorpswandeling en tentoonstellingen).
Warstiens: paardentram/paard en wagen vanuit Wergea (Warstienserdyk v.v.).
Warten: drakenbootrace op het Wartenster Wiid vanaf 14.00 uur.  Mogelijkheid tot bezichting van het (nagebouwde) 19e eeuwse Grouster beurtschip/skûtsje Aebelina. 
Idaerd: Vertoning dorpsfilm in de NH kerk.
Grou: Grouster Merke met o.a. zeilwedstrijd met klompjes en kleine modelbouwschepen (skipkesilen) tussen 09:00-11:30 uur (bij terras jeugdherberg).  Lezing in B.B-bunker.
Friens: antieke bus vanaf de Rijksstraatweg naar de dorpskom (en v.v.)
Reduzum: vertoning dorpsfilm(s) in dorpsarchief. Orgelconcerten, tentoonstelling en presentatie glas-in-loodraam in NH kerk.

Zie voor meer informatie de brochure (op 13 september te koop langs de route), de app (een week tevoren raadpleegbaar) en www.historischcentrumleeuwarden.nl

Bedrijven
    
Tweets

06-09-2021 20:50
RT @vvWarga: Eerste wedstrijdverslag van het seizoen op de site van v.v. Warga https://t.co/DqAP4v9hiO


05-09-2021 12:53
RT @vvWarga: Denk je dat 4 actieve van der Meulens genoeg zijn bij Warga 4 tegen Warga 3, nee hoor. In de rust trekt ook dochter Geeske haa…


02-09-2021 19:27
RT @BakkerijdeBoer: Het is bijna weekend ? Ambachtelijke Zandvoortjes Een heerlijke koek voor bij de Formule 1 met een vulling van cake,…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.