glasvezel gravenEind januari heeft de gemeente Leeuwarden (via Perspektyf) ons een nieuwsbericht gestuurd over de aanleg in onze gemeente. Omdat we nog wat vragen hadden, hebben we gewacht op hun aanvullende antwoorden. Daarom heeft publicatie van dit artikel op zich laten wachten, maar is hierdoor wel aangevuld met wat extra informatie!

Aanleg glasvezel in de gemeente Leeuwarden
In de gemeente Leeuwarden wordt glasvezel aangelegd. Dit wordt gedaan door Glaspoort en Deltafiber. Gemeente Leeuwarden heeft op basis van de telecommunicatiewet toestemming gegeven dat ze glasvezel mogen aanleggen.

Waar wordt glasvezel aangelegd?
Glaspoort legt in alle dorpen en de industrieterreinen glasvezel aan. Deltafiber legt glasvezel aan in de dorpen aan de zuidzijde van Leeuwarden.

Afstemming over aanleg glasvezel
Het kan voorkomen dat Glaspoort en Deltafiber tegelijk in een dorp of een wijk glasvezel aan willen leggen. In dat geval moet een aanbieder 6 maanden wachten nadat de eerste aanbieder glasvezel heeft aangelegd. Helaas kan de gemeente de aanbieders niet verplichten om gelijktijdig aan te leggen.

Het straatwerk netjes achterlaten
Nadat het glasvezel is gelegd, maakt de aanbieder de weg/stoep weer dicht. Het kan voorkomen dat het straatwerk na de aanleg van glasvezel niet netjes meer ligt. Dit komt bijvoorbeeld als er veel regen is gevallen waardoor tegels wegzakken. Mocht dit het geval zijn, dan herstelt de aanbieder het straatwerk.

Inwoners over op glasvezel?
Zowel Glaspoort als Delta zal via diverse kanalen communiceren over de mogelijkheden om een glasvezelaansluiting te realiseren. Het is niet verplicht voor inwoners om gebruik te maken van het glasvezelnetwerk. Inwoners kunnen van beide partijen de aansluiting kosteloos laten plaatsen in de woning. Wanneer u de aansluiting in de woning laat plaatsen kunt u direct of later nog  een abonnement afsluiten.

Meer informatie?
Kijk op www.leeuwarden.nl/wijwerkenaan voor meer informatie.

Klik hieronder op Lees Meer om onze vraag en de antwoorden van de gemeente te lezen.

 

 

Een aantal inwoners van Wergea zullen vast vorig jaar al een abonnement afgesloten hebben bij Delta (of één van hun partners). Dus als Glaspoort nu in Wergea begint te graven, moet Delta dan een half jaar wachten met de aanleg? En moeten de toekomstige abonnees daardoor nog langer wachten?

De korte uitleg van de gemeente was dat deze maatregel (helaas) genomen is omdat beide partijen niet echt de intentie hebben om (goed) samen te werken. Dit is dus niet iets wat de gemeente als regel heeft, maar door deze situatie ontstaan is.

Het uitgebreide antwoord:

De gemeente was al geruime tijd met beide partijen in gesprek over het aanleggen van glasvezel in de dorpen.
Voor wat betreft de benadering naar de dorpen heeft Delta hierin een andere werkwijze dan Glaspoort.

Delta probeert abonnementen te verkopen en beslist op basis daarvan of men gaat aanleggen. Delta heeft campagne gevoerd in de dorpen en daarbij de dorpsbelangen ook actief betrokken. Zij hebben daar niet bij verteld dat ook Glaspoort nog zou komen. Gezien de concurrentie begrijpelijk, maar omdat Glaspoort een andere werkwijze hanteert hebben de bewoners niet de juiste informatie gekregen. Er zijn al abonnementen afgesloten, maar dit had niet gehoeven. De aansluiting wordt door beide partijen kosteloos in de woningen aangebracht. Glaspoort komt naar alle dorpen en zal bij iedere woning vragen of zij de aansluiting in huis willen hebben. Daarna heeft iedereen de vrije keuze in verschillende aanbieders.

De kans bestaat echter dat Delta ervoor kiest om niet meer aan te gaan leggen wanneer Glaspoort eerder in een dorp aanlegt.

We hebben in Grou geprobeerd beide partijen gezamenlijk aan te leggen om de overlast voor bewoners te beperken. Dit is erg ingewikkeld en zorgt voor ontzettende veel gedoe. Het komt er simpelweg op neer dat beide partijen niet willen en het elkaar heel lastig maken. Om die reden hebben we nu met ze een totaaloverzicht van de aan te leggen dorpen gemaakt en een werkvolgorde afgesproken. Daarbij hanteren we de 6 maanden graafrust tussen de partijen. Dit is om duidelijkheid te creëren richting bewoners, beide partijen. Het doel is dat een partij de werkzaamheden volledig heeft afgerond en opgeleverd voordat een volgende partij aan de slag gaat. Het kan best zo zijn dat er minder tijd tussen zit, als het maar duidelijk is dat een partij helemaal klaar is.

Glaspoort zal volgende week gaan starten in Wergea (20 februari 2023) met de werkzaamheden. Dat betekent dus dat Delta later gaat starten.

Delta gaat na Grou eerst aan de slag in Reduzum, Jirnsum en vervolgens richting Wytgaard, Wirdum. En vervolgt daarna de weg richting Wergea.

Bedrijven
    
WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.