TegelwippenSteenbreekactie in de wijk
Onze leefomgeving verandert in een snel tempo. Plant- en diersoorten verdwijnen en levende systemen raken verstoord. Daarom helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder.

Samen met bewoners organiseren we sinds 2018 5 keer per jaar een Steenbreekactie in de vorm van een mini braderie. Telkens in een andere wijk of dorp. Hier krijg je onder andere informatie om makkelijker je tuin te vergroenen. Je krijgt bijvoorbeeld een gratis seizoensplant als je een tegel uit je tuin inlevert.

Klik op 'lees meer' voor het hele artikel. 

Vanuit de bewoners komen leuke ideeën zoals het maken van een egelhuis, een macramé workshop, Bert Natuur uitnodigen, een Smootiebus, een wandeling maken langs groene plekken in de buurt, de Buurvrouw en Buurvrouw bus. Dit is heel erg afhankelijk van wat de bewoners zelf leuk vinden. De kernthema’s van de dag zijn biodiversiteit, klimaatadaptatie (aanpassingen doen aan het veranderende klimaat), gezondheid en ontmoeten van mensen met dezelfde interesses.

Houd voor de update van data de facebook pagina: Operatie Steenbreek Leeuwarden in de gaten. Wil je zelf een steenbreek actie organiseren? Kijk via deze link voor tips en een werkwijze.

NK Tegelwippen 2023
Van 21 maart t/m 31 oktober loopt de wedstrijd NK Tegelwippen. Hier kun je op de landelijke website NK Tegelwippen je aantal gewipte tegels die je hebt vervangen door groen doorgeven. Hier wordt de grootte van een stoeptegel gerekend van 30 bij 30 cm. Het is dus handig de m2 die je hebt vergroend te delen door 9. De gemeente Leeuwarden doet zelf ook mee en geeft ook de vergroende oppervlaktes door. Veel steden in Nederland doen mee. Dit jaar dagen we niet een andere stad uit, maar is ons streven ons gewipte tegelstand van 2020 te verbreken.

Subsidies voor groen en water
Het hele jaar door zijn er trouwens subsidies te krijgen voor het slim omgaan met regenwater in je tuin en het vergroenen van je dak en tuin. Kijk daarvoor op de site leeuwarden.nl bij klimaatsubsidies. De regentonactie is ook weer van start dit jaar. Bij de volgende winkels kun je met subsidiekorting een regenton kopen.

Zelf aan de slag? Klik hier.

Vragen of opmerkingen betreft groen in de gemeente?
www.groenleeftinleeuwarden.nl
www.leeuwarden.nl
telefoon: 14058

[bron: gemeente Leeuwarden - Inrichting en beheer buitenruimte]

Bedrijven
    
WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.