Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

De Leeuwarder manege is niet alleen buiten de gemeentegrenzen verhuisd, het is een heel ander bedrijf geworden.

20071113wbstables_1.jpg 
Foto Hoge Noorden/Laurens Aaij

WERGEA - Deze twee Friese paarden hebben de ruimte bij WB Stables in Wergea, het nieuwe complex dat de Leeuwarder manege vervangt. In de longeercirkel draaien zij hun vaste rondjes, terwijl bouwvakkers buiten nog druk bezig zijn met de laatste werkzaamheden. Het hout dat in het hele complex gebruikt is, haalde eigenaar Wilfred Beerse uit Zweden. Hij liet het in Nederland drogen.

 

 

20071113wbstables_2.jpg

Monique Beerse in de stallen van haar nieuwe manege in Wergea. Foto Hoge Noorden/Laurens Aaij

De Leeuwarder manege is niet alleen buiten de gemeentegrenzen verhuisd, het is een heel ander bedrijf geworden.

Door Maria Del Grosso

 

Het karton ligt nog over de granieten tafels maar ze zijn al volop in gebruik om er even koffie te nuttigen. Het tekent de situatie bij WB Stables tussen Goutum en Wergea. Terwijl de bouwlieden af en aan lopen en overal stenen en bouwmateriaal opgestapeld staan, lopen de paarden alweer hun vaste rondjes en staan klanten hun dieren te poetsen.

Nog even en de Leeuwarder manege is niet meer. Van de oude plek op de Rengerslaan, waar Wilfred en Monique Beerse achttien jaar actief waren, moeten alleen nog enkele leasepaarden overgebracht worden.

Die leasepaarden luidden begin dit jaar eigenlijk al het einde van het begrip manege in. Niet langer konden klanten wekelijks lesrijden op paarden van de manege. Wie nog wel geregeld wilde rijden, moest dat met een leasepaard doen. Een paard dat je met meerdere ruiters deelt en een paar uur per week tot je beschikking staat. Lessen kan nog steeds, maar dan via de Leeuwarder rijvereniging of groepslessen of privéles op lease of eigen paard.

Ruimte is er in Wergea genoeg: een binnenbak van 25 bij 90 meter die automatisch besproeid wordt, voor het gebouw een bak van 22 bij 60 meter en aan de zijkant richting Goutum nog een buitenbak van 40 bij 80 meter. Rond het complex komt nog een galoppeerbaan. De kleine ‘circustentjes’ achter bevatten een longeercirkel en een trainingsmolen. Aan beide zijden van de binnenbak staan 42 boxen met nog eens zes poetsplaatsen, waar de paarden gewassen en geborsteld kunnen worden. Boven een van deze plekken komt nog een solarium dat desgewenst naar beneden kan zakken om een paard te verwarmen. Overal zijn geschikte bodems aangelegd.

Gedurende de bouw kwam de samenwerking met het Friesch Paarden Stamboek (FPS) om de hoek kijken, vertelt Monique Beerse. Dat is ook de reden dat de eigenaren geen echte openingsdatum kunnen geven. De bouw van het onderkomen voor de FPS-paarden moet nog beginnen. In die stallen komen 35 boxen, een woning voor stagiaires en opslagruimte. De boxen worden het onderkomen voor Friese merries die gedurende zeven weken op het complex getest worden. Is die periode om, dan komt er weer een nieuwe groep. De testen vinden nu nog verspreid plaats in Sleen, Deurne en Ermelo.

Intussen verblijven 23 Friese hengsten in afwachting van hun veiling ook bij WB Stables. Naast de sportpaarden, handelspaarden voor de springsport en de 42 pensionpaarden is er al bijna geen ruimte meer over. ,,Voor de laatste leasepaarden moeten we eerst mobiele buitenboxen plaatsen’’, aldus Beerse.

Haar bedrijf wil meer wedstrijden gaan organiseren en dan niet alleen in de weekeinden, maar ook door de week aan het einde van de middag of begin van de avond. Aan publiek is gedacht. Die kunnen op een breed pad langs de hele binnenbaan staan en boven de zadelruimtes komen nog ereloges. Iets nuttigen kan in de wintertuin, waar straks nog een terras bijkomt of in de afgesloten barruimte. ,,We zien nu al op zondag mensen langzaam voorbijrijden en stoppen om te vragen of ze hier straks een bakkie kunnen komen halen.’’

De verhuizing is dan gedwongen geweest vanwege de komst van de Kenniscampus en hield het echtpaar Beerse al twaalf jaar in onzekerheid, achteraf zijn ze blij dat ze het zo gelopen is. ,,We werden voor de keus gesteld: of heel klein of het goed aanpakken.’’ Dat ze daarbij uiteindelijk net buiten Leeuwarden belandden, hadden ze eerst niet eens door. Pas toen ze de inmiddels gesloopte boerderij gekocht hadden, kwamen ze erachter dat ze op grond van Boarnsterhim zitten.

Bron: Leeuwarder Courant, 13-11-2007

Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.