Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

In de oude zuivelfabriek van Frico in Wergea zetelt Axtra, een bedrijf dat gebruikte voorzetapparatuur voor vorkheftrucks opknapt. Nergens ter wereld liggen zoveel tweedehands klemmen.

Door Nynke Smedeman

Het moet gek gaan, wil Sjoerd Kruidhof van Axtra iemand niet kunnen helpen aan een speciaal hulpstuk voor een vorkheftruck. Buiten het wereldje van heftruckproducenten weet niemand het, maar in Wergea ligt de grootste voorraad tweedehands klemmen die er maar is.

Zo’n duizend stuks heeft Axtra opgeslagen in de enorme fabriekshallen van de voormalige zuivelfabriek in Wergea. Klemmen met een grote prikker om tapijt om te rollen, klemmen om straattegels op te tillen en klemmen om carnavalsstof goed uit Taiwanese containers te kunnen laden. Voor ongeveer de helft van de nieuwwaarde verkoopt of verhuurt hij ze weer door.

Kruidhof haalt zijn waren, tweedehands voorzetapparatuur in alle soorten en maten, overal vandaan. Makers en gebruikers van heftrucks in heel Europa weten dat hij veel wil hebben. Ook al weet hij soms niet eens wat een klem precies doet, hij wil hem toch. ,,Als je wat wilt, moet je een enorme voorraad hebben. Nee verkopen is geen optie.” En bovendien, zo voegt hij eraan toe, ,,overal is wel vraag naar.” Klemmen waar hij denkt tot in de eeuwigheid mee te blijven zitten, is hij binnen een maand weer kwijt. Maar zijn allereerste klem, die staat er nog. Vorig jaar verkocht hij 500 klemmen, goed voor een omzet van €1,5 miljoen.

Het leuke is: concurrentie heeft Kruidhof eigenlijk niet. Koopt hij de klemmen niet in, dan wordt de voorzetapparatuur eraf gesloopt om op de oud ijzerhoop te belanden. Zonde, vindt Kruidhof, want als ,,zijn jongens’’ er de tanden in zetten is de klem weer als nieuw. In de werkplaats worden ze zonodig uit elkaar geschroefd en weer helemaal nagekeken, opgebouwd en getest.

20080430axtra.jpg

Erwin de Jong van Axtra in actie, eigenaar Sjoerd Kruidhof (links) en bedrijfsleider Paul Romijn kijken toe. Foto LC/Niels Westra

,,De een vindt het geweldig om een klem als nieuw te maken”, vertelt bedrijfsleider Paul Romijn niet zonder trots, ,, de ander vindt het leuk om uit drie bestaande klemmen een nieuwe te maken.” Want die nieuwe markt boorde Axtra ook al aan. Combineer een paar klemmen en je hebt een klem die iets doet, wat tot dan toe onmogelijk was. Neem het machinaal bestraten, sterk in opkomst om de ruggen van stratenmakers te sparen. Axtra ontwierp, door drie klemmen te combineren, een klem die de tegels niet alleen optilt maar ook zo draait dat ze goed op straat terecht komen. De ontwerpers van de Betuweroute, de deels ondergrondse spoorlijn, kennen het Wergeaster bedrijf ook. De brandwerende deuren langs het tracé moesten opgetild, gekanteld en dan via de buitenkant erin geplaatst worden. Niet te doen voor mensenruggen, maar voorzetapparatuur die al die bewegingen combineerde was er ook niet. ,,Wij hebben een klem gemaakt die het wel voor elkaar kreeg de 125 kilo zware deuren te plaatsen”, vertelt Kruidhof.

Axtra zet tussen de 60 en 70 procent van zijn klemmen af buiten de landsgrenzen. Duitsland is een grote markt, net als de voormalige Oostbloklanden. Maar ook in Cuba, Ivoorkust, de Verenigde Emiraten en Letland zitten klanten. Alle klemmen zijn anders, maar verlaten grijs gespoten de oude zuivel-fabriek. ,,Ik heb het wel eens gehad in een verre haven:, verrek, dat is er eentje van ons.”

Al die jaren hebben ze doorgewerkt zonder reclame te maken, zonder zichzelf op de borst te slaan. ,,Wel typisch Fries”, vermoedt Kruidhof. ,,Niemand weet wat wij hier allemaal doen. Eigenlijk best iets om trots op te zijn.”

Bron: Leeuwarder Courant, 30-04-2008

Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.