- Gegevens
- Categorie: Cultuur
- Gepubliceerd: 30 augustus 2007
WERGEA - De eerste Simmer Fair vorig jaar was een groot succes. De tweede editie van deze kraampjesmarkt beperkte zich niet tot de ruimte in De Bidler; ook op het terrein naast het multifunctioneel centrum brachten ruim twintig kunstzinnige hobbyisten hun ambachtelijke liefhebberij onder de aandacht en stalden hun creatieve waar uit. Het was stralend weer in Wergea. In de loop van de ochtend werd het gezellig druk.
Christine Marinussen
In de stand van Nico Zwart uit Nieuwebrug stond een observatiekast met daarin een paar duizend bijen. De imker vertelt over het grote (dode) insect dat bovenop de kast zit. "Dit is een horenaar, de grootste wespensoort, die in Frankrijk en de landen rond de Middellandse zee voorkomt. Doordat het hier steeds warmer is wordt deze soort tegenwoordig soms ook bij ons aangetroffen." Zwart heeft zo'n tien bijenvolken. Elke koningin heeft een paar honderd darren en duizenden werksters tot haar beschikking; een volk kan tot 60duizend bijen tellen. Behalve honing heeft de bijenhouder zoal kaarsen, kruidenwijn en boenwas in zijn assortiment. Zijn echtgenote voorziet in de kraam naast hem betonnen beelden van een laagje verf. "Een klant wil twee witte vlinders hebben, vandaar dat ik die wit schilder", zegt ze. De beelden zijn gegoten met behulp van plastic mallen.
Hans Sinnema in actie. (Foto: Pier van der Heide).
Centraal op het terrein heeft Wergeaster Hans Sinnema zijn stek. Hij houwt beelden uit stukken hout, zoals eiken, linde, Japanse kers, kersen en tamme kastanje. Bijvoorbeeld uit een deel van een boomstam maakt hij een levensgrote mannenfiguur. Met gutsen en kloppers houwt hij de gewenste vormen; daarbij maakt hij heel artistiek gebruik van de lijnen in het hout. Voor dit ambachtelijke werk beschikt hij over enorm veel gereedschap. "Het belangrijkste zijn goede gutsen", verzekert hij. Hij koopt niet alles; van een oud zaagblad maakte hij een set schraapstaaltjes. Behalve met beeldhouwen is hij ook bezig met hout snijden in reliëf.
'Handgeslepen edelstenen' is de gezamenlijke liefhebberij van het echtpaar Van den Broeke uit Dam-woude. Zij verzamelde altijd al stenen. "Gewoon omdat ik ze hel erg mooi vond. En ik gebruikte ze dan . bijvoorbeeld bij het bloemschikken." Na zijn vervroegd pensioen zocht haar man een bezigheid. "Hij vroeg wat ik met al die stenen wilde. Niets, die lagen alleen maar mooi te wezen. Zo kwam hij op het idee om iets met stenen te gaan doen." Haar echtgenoot polijst een steen. "Deze is bestemd voor een oorbel, de andere steen is al helemaal glad." Zijn vrouw ontwerpt de sieraden die hij vervolgens maakt. Al even eendrachtig zijn de heer en mevrouw Noord uit Drachten met hun hobby bezig: blikfiligraan. Hij knipt het materiaal van conservenblikjes allereerst met een kartelschaar in reepjes. Hierna maakt hij er allerlei voorwerpen van. Zoals fotolijstjes, houders voor een theelichtje, tafeltjes, wiegjes, stoeltjes en bankjes. Zijn vrouw vervaardigt de bijpassende stoffering en het beddegoed.
Binnen in De Bidler is de kraam van Haijtema Authentiek. De standhouder verzamelt sinds een jaar of tien samen met zijn echtgenote voornamelijk Engels en Frans antiek. "W staan eigenlijk alleen maar op speciale beurzen", licht hij toe. "Maar het leek ons ook wel eens leuk om nu eens aan dit evenement in ons eigen dorp mee te doen." Hij heeft en aantal gebruiksvoorwerpen en gereedschappen meegenomen. Zijn vrouw Erica heeft een kraam buiten. Zij toont er haar aquarellen en andere schilderijen. Carol van der Veen uit Noordburgum maakt al twintig jaar antroposofische poppen van natuurlijk materialen. Is dat nou nog steeds leuk ? "Ja hoor", zegt ze enthousiast, "ik vind het nog steeds een hele uitdaging. Ik bedenk en ontdek ook steeds weer iets nieuws.'
Juub Bosmans van de plaatselijk galerie Toonbeeld is aanwezig met zijn schilderijen in olieverf en enkele tekeningen in krijt. "Vroeger maakte ik wel landschappen, tegenwoordig schilder ik vooral poserende modellen", zegt hij. Hoe wordt glas in lood gemaakt? Aan belangstellenden laat Gerard Buising dit maar al te graag zien. Hij schuift een stuk (gekleurd) glas in een loodprofiel en klopt dat vast. Als een paneel volledig is soldeert en kit hij het dicht. In zijn atelier ontwerpt en vervaardigt de Leeuwarder glas in lood. "Cursisten kunnen er in een dag een dergelijk paneeltje maken", vertelt hij enthousiast.
Jies Haantje demonstreert haar grote passie potten bakken. En toont verder een selectie van haar werk. Maar er was nog veel meer te zien en beleven op deze Simmer Fair. Zoals een springkussen, een heuse poppendokter, houten speelgoed, gehaakte en geborduurde poppenkleertjes, patchwork en quilten, vilt van wol, een spinster, kortom te veel om op te noemen.
(bron: Mid Frieslander dinsdag 28 augustus 2007 wmm)