Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

logo wergea 600

Volgend jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

Aanslag op lachspieren door toneelstuk ‘Toe ju, dochs ris wat!'

Hilarische momenten bij Toanielferiening Halbertsma

Aanslag op lachspieren door toneelstuk ‘Toe ju, dochs ris wat!'

Hilarische momenten bij Toanielferiening Halbertsma

WERGEA - Toanielferiening Halbertsma Wergea voerde vrijdag en zaterdagavond het toneelstuk 'Toe ju, doch ris wat!' op, tweemaal voor een goed gevulde zaal. Met een bar en drank op het toneel belooft het in ieder geval een gezellige avond op de planken te worden, maar hoe gezellig wordt het in de zaal? Net als het succes 'Ja suster, nee suster' van vorig jaar, was ook het blijspel van afgelopen weekend een spektakel dat kon rekenen op veel lachsalvo's uit het publiek.

Het verhaal van 'Toe ju, doch ris wat!' speelt zich af in een grachtenpand in Amsterdam. Om precies te zijn in de vrijgezellenflat van Allard-Jan Bovenlander, zoon van een industrieel in kunststof fruit. Zoonlief werkt als vertegenwoordiger voor het familiebedrijf, maar heeft een heel eigen manier van zakendoen. Hij mijdt het kantoor zoveel mogelijk en besteedt zijn tijd voornamelijk aan het 'onderhouden van zijn connecties'. Onder het motto 'in elk stadje een ander schatje' heeft de casanova aan vrouwelijk schoon in zijn leven geen gebrek. Naast alles losse scharrels is er echter ook één echte liefde, maar Allard-Jan vergelijk zichzelf met een kind die nog twee dropjes in zijn rol snoep heeft en vastbesloten is die laatste twee dropjes te verorberen voordat hij aan het echte werk begint. Met andere woorden, hij moet nog even rondscharrelen voordat hij zich wil settelen…

Pa Hindrik-Jan Bovenlander heeft echter nog een zoon. Bauke van der Veen schittert in zijn rol als de rigide, enigszins mensenvreemde Berend-Jan Bovenlander. Hij doet alles wat zijn ouders willen en werkt jaren zonder te zeuren in de kunstfruitbusiness. Na zijn eenentwintigste verjaardag verandert er echter iets. Het echte leven begint en Berend-Jan wil een bijdrage leveren aan de wereld, hij droomt van een meer werelds bestaan, maar de wereldvrede oplossen doe je niet met plastic pruimen! Hij besluit de wijde wereld in te trekken, maar die wijde wereld is gevaarlijk en eng, waardoor hij niet verder komt dan de vrijgezellenflat van zijn broer. Beide broers halen het 'slechtste' in elkaar naar boven. In een paar weken tijd is Berend-Jan ontdooit, zijn hart staat zelfs in vuur en vlam voor elke wellustige vrouw. Vader en vooral ook moeder zien een toekomst met elkaar en voor het bedrijf niet meer zitten en dreigen de boel te verkopen, totdat ze inzien dat Allard Jan door zijn dropjes heen is. Dat belooft toch nog een gouden toekomst voor de plastic pruimen! Hoewel het verhaal voorspelbaar is, wordt er in de zaal niet minder hard om gelachen. Vooral de eerste opkomst van enkele spelers zorgt voor veel gelach en een paar hysterische gillen in de zaal.

20080130halbertsma.jpg

Dries Gerbens en Bauke van der Veen als de gebroeders Allard-Jan Bovenlander en Berend Jan Bovenlander. (Foto: Pier van der Heide)

 

Vooral de godfatherachtige opkomst van pa Bovenlander is goed bedacht. De kleedsters zijn vast lang op zoek geweest naar het meesterlijke detail; de stropdas met fruitmotief. Ook de opkomst van moeder de vrouw met een broche in vorm van een tros plastic druiven blijft niet onopgemerkt. Waar de heer en mevrouw Bovenlander het hart voor de zaak zelfs uitdragen in hun dagelijkse kledingkeuze, kleden de zonen zich in grijs en zwart, voor hen geen kleurige banaan in de jaszak, of paarse pruim in de pocket. Ook de schatjes van het verhaal, Conny, een mislukte showgirl die nog slechts wordt ingehuurd door een worstfabriek om gehuld in een knakworstpakje ballades te zingen en Peggy, de naïeve bovenbuur-vrouw met acteerambities maken hun opkomst in verschillende, uitdagende creaties. Klapstuk is toch wel de verschijning van Berend-Jan. Een grijzere muis is niet denkbaar, de onderdrukking door vader en het adoreren van een ander leven, maar dat tegelijkertijd met angst en beven tegemoet zien, komt goed uit de verf.

Waar op tv na elk reclameblok de laatste seconden van voor de boodschappen nog even worden herhaalt, speelt ook Toanielferiening Halbertsma Wergea na de pauze de laatste scène nog even na. Het publiek legt de spelers letterlijk de woorden in de mond, extra verrassend is het dan ook als de scène na de pauze anders eindigt dan voor de pauze. Leuk bedacht door regisseur Bert Sinnema. Ook een pluim voor het 'uitzicht.'. Een raampje op de coulissen wordt opgeluisterd door de projectie van beelden van verkeer op de singels. Zelfs aan dag- en nachtbeelden werd gedacht. Het blijkt ook de aandacht van de bezoekers te trekken. „Nee, der komt hieltyd deselde frachtwein del hear, it is in pear kear itselde filmke!"

Na afloop is er nog muziek in de Wergeaster Bidler. Bezoekers praten nog gezellig na. „En?" is de meest voorkomende openingsvraag, meestal gevolgd door „Ja, hartstikke moai en sa komysk!" Conclusie: weer een geslaagde voorstelling van Toanielferiening Halbertsma Wergea.

ATSJE DE VRIES
(bron: Mid Frieslander dinsdag 29 januari 2008 wmm)

Wergea 600

logo wergea 600

Volgend jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.