mouskoureed flowerladies

Inmiddels is het alweer zomer. De werkgroep biodiversiteit heeft ondanks alle maatregelen rondom de corona niet stil gezeten. Zo zijn we als groep weer iets groter geworden en zijn er een aantal vrijwilligers die voor een klusje gezellig willen aansluiten.

Van de gemeente Leeuwarden hebben we 1 stukje grond in bruikleen gekregen bij het gemaaltje aan het einde van de Moskoureed. Hiervoor is inmiddels een gebruikersovereenkomst getekend en de grond is bewerkt en ingezaaid. Overigens niet door ons maar door de gemeente. Ook zijn er een aantal jonge wilgen geplant. Inmiddels staan de eerste plantjes boven. We kunnen bijna niet wachten tot we de bloemen gaan zien! Dat we een erg droge periode achter de rug hebben, heeft niet echt geholpen. Laten we hopen dat de recente regen zijn werk gaat doen.

In het begin van de lente zijn we druk bezig geweest met het zaaien van de eerste zaden langs het Hekkemiedepaad. Maart was een regenachtige maand met veel wind en de zaaidag tijdens NL-doet werd geannuleerd. Toch hebben we een groot deel van de zaden kunnen verwerken. Helaas werd een groot deel van de berm beschadigd door werkzaamheden en moest deze worden hersteld. In eerste instantie gebeurde dit met aarde, maar dit bleek later niet geschikt, waardoor er alsnog zand doorheen gewerkt moest worden. Gelukkig is het opnieuw inzaaien door de gemeente gedaan en komen de eerste plantjes boven. Er is gekozen voor een zadenmengsel dat passend is bij het landschap en wat past bij de grondsoort.

Op een centraal plekje willen we een informatiebord plaatsen, zodat voorbijgangers kunnen zien wat voor bloemen er staan en wellicht ook iets over de insecten die dit aan zal gaan trekken.

Op de Facebookpagina van de gemeente Leeuwarden is het volgende filmpje te bekijken: https://www.facebook.com/gemeenteleeuwarden/videos/284042026195453/

Klik op 'lees meer' voor het vervolg.

 

 

Langs het Hekkemiedepaad stonden erg veel distels. In het bijzonder de Akkerdistel, Kale Jonker, Melkdistel en de Speerdistel. Distels zijn nuttig voor de biodiversiteit omdat ze enorm veel insecten trekken. Toch zijn we als werkgroep begonnen ze de koppen of te steken, op advies van Geert Draaistra van de gemeente Leeuwarden. Reden hiervan is dat ze gaan overwoekeren als je hier niets aan doet, wat dan maakt dat er van de gezaaide zaden weinig op zal komen. Bovendien hebben boeren last van akkerdistels als ze in het hooi komen. Net als brandnetels worden ze storingsplanten genoemd. De brandnetels laten we vooreerst staan, omdat ze ook voor veel insecten van belang zijn. In het mengsel zaad dat gezaaid is blijkt overigens moesdistel te zitten. We zijn benieuwd!

De werkgroep heeft zich ook bezig gehouden met een nieuwe rage: het botanisch stoepkrijten. Met nog een aantal enthousiastelingen zijn we door het dorp gegaan en hebbenwe de onkruiden die op de stoep staan omcirkeld en hier de naam van bijgeschreven. Het was erg gezellig om te doen én leerzaam! Daarbij riep het veel leuke reacties op van bewoners van het dorp. Voor wie hier ook mee aan de slag wil gaan: via de app ‘ObsIdentify’ kun je gemakkelijk de soort herkennen. Ook op Instagram is het te vinden op #stoepplantjes. Wordt je ook blij van bloemetjes, beestjes en bijtjes en zou je graag willen meewerken om de biodiversiteit in en om ons dorp te bevorderen dan horen we dat graag. We kunnen nog wel wat man- en vrouwkracht gebruiken in de werkgroep of gewoon om af en toe de handen uit de mouwen te steken.

Werkgroep biodiversiteit
Lieneke Meijer/Margriet Groenwold/Jet Windig/Edith Hassing

moskoureed schep in de grondonkruid maar dan anders

Bedrijven
    
WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.