- Gegevens
- Categorie: De Bistedokter
- Gepubliceerd: 06 juli 2007
(Vakantie) Kriebels & Perikels Het kriebelt!
(Vakantie) Kriebels & Perikels Het kriebelt!
De vakantie is weer in aantocht. Hebben we allemaal naar uitgekeken en zeer zeker verdiend, toch? Maar wat doen we met onze huisdieren? Die hebben eigenlijk altijd al vakantie, nietwaar? Of bezorgen we hen een nóg leukere tijd dan gewoon door ze mee te nemen? En anders regelen we een goede oppas. Desnoods brengen we onze lievelingen in een prima pension. Welke perikels liggen in al deze gevallen op de loer?
Wat we in ieder geval niet doen is onze trouwe huisdieren aan hun lot overlaten. Zoals vorige week nog. Op de Snitser Hoeke, nabij de Blauwe Tent, kwam een onooglijk maar zeer vrolijk en lief Boomertje uit de berm tevoorschijn. Gelukkig reed er een vriendelijke dierenvriendin voorbij die zich over haar ontfermde en even bij mij langs kwam. Geen chip of andere kenmerken omtrent de herkomst natuurlijk. Typisch geval van ‘uit de auto gezet’. Het asiel restte voor dit lieve vlooientheatertje.
Alhoewel we soms menen dat onze dieren thuis nog het beste af zijn, denkt onze eigen kat daar anders over. Ze eet slecht, gedraagt zich anders en treitert de oppas als wij weg zijn. Toch is het voor katten vaak de makkelijkste oplossing tijdens vakantie. Gaat poes wel in pension, denk dan aan een tijdige inenting tegen vooral de niesziekte. Een goed pension eist dat, evenals bij de hond een enting tegen kennelhoest. De neusenting is verreweg het beste en geeft na enkele dagen al voldoende bescherming. Ontworm en bescherm vooraf ook goed tegen vlooien. Het is vreselijk vervelend om een zieke niezende kat of hoestende hond na een vakantie op te moeten halen en vlooien op te koop toe te krijgen. Vaak is het ook nog het beste het eigen voer mee te geven. En vergeet een eventuele medicatie niet!
Gaat hond of poes mee op vakantie? Kan ook prima, mits ze een beetje reisbestendig zijn. In het binnenland volstaat de jaarlijkse enting op de meeste camping of vakantieparken. Indien de grens wordt overgestoken, is een Europees dierenpaspoort, een chip (of leesbare tatoeage) en een (driejaarlijkse) rabiës (hondsdolheid) enting vereist. En denk aan tekenpreventie, zeker naarmate u zuidelijker gaat. Tevens zijn er andere ziekten die op de loer liggen. Een advies op maat bij uw dierenarts vragen, aangepast aan het land van bestemming, is zeker op zijn plaats. Bedenk bovendien dat indien de zaakjes niet op orde zijn, slechts terugkeren resteert. Erger is het indien op de terugweg naar Nederland aanhouding plaatsvindt. Inbeslagname en euthanasie kan dan de trouwe viervoeters boven het hoofd hangen. Dat wens ik niemand toe. Mocht u nog dit jaar uw huisdier mee naar Noorwegen, Zweden of het Verenigd Koninkrijk willen nemen? Jammer, dat gaat niet lukken. Minstens een half jaar tevoren moet er dan een speciaal traject worden opgestart met onder andere bloedonderzoek. Dan volgend jaar maar. En tot slot, vergeet ook nu eventuele medicatie niet mee op reis te nemen!
Elk jaar weer kunnen vakantievierende landgenoten het niet laten om een zielig zwerfkatje of een broodmager scharminkelbastaardje mee te nemen uit het buitenland. Al hoe nobel de motieven en hoe groot ook de dierenliefde mogen zijn, doe het niet! Juist deze dieren kunnen de meest vreselijke en besmettelijke ziektes bij zich dragen. Niet alleen voor dieren, ook voor mensen! Bovendien voldoen deze dieren niet aan de eerder genoemde invoereisen, waarmee de dierenvriend zichzelf ook nog eens de nodige problemen op de hals haalt. Als het dan toch zonodig zou moeten, regel het dan via een bonafide organisatie. Deze kan voor de wettelijke vereisten zorgdragen en laat het beestje niet eerder gaan indien het echt gezond is. Bedenk bovendien of het betreffende aandoenlijke zwervertje wel echt in de bestaande thuissituatie zal passen. De Nederlandse asielen zitten immers al vol met autochtone asielvinders, daar hoeven geen asielzoekers bij!
Ik wens ons en al onze huisdieren allemaal een prachtige vakantie toe. Wees voorzichtig en laat alsjeblieft de (vakantie) kriebels niet in perikels overgaan.
Bron: Menno J.Wiersma, Dierenartsenpraktijk Grou-Reduzum