Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

bistedokter_small.jpg

Surprise.

bistedokter.jpg

Surprise

De macho hecht zoveel waarde aan zijn mannelijke eigenschappen dat hij het daarom heerlijk vindt om die dan ook bij voorkeur aan het andere geslacht te tonen. Dat is bij mensen zo en bij dieren niet anders. Travolta schittert in Saturday Night Fever als Tony Manero in dat opzicht niet veel anders dan een burlende hertenbok in de bronsttijd op de Veluwe. Dat testosteron mede verantwoordelijk is voor het stoere en fysieke geweld is evident, maar of de hoeveelheid bepalend is, is onduidelijk. Net zo min als de grootte van het mannelijk geslachtsorgaan een rol speelt, maar mooi meegenomen is het natuurlijk wel. Feit is wel dat het ‘haantjesgedrag’ van een reu of een kater behoorlijk wordt getemperd door castratie. Zelf heb ik nogal wat moeite om me in de belevingswereld van ‘de macho’ te begeven en mijn geslacht wil ik al helemaal buiten beschouwing laten. Dat anderen zich daarover wél zorgen maken mag blijken uit de grote verscheidenheid aan masculiniteitvergroters die mijn mailbox overstelpen. Ondervind ik die spam als buitengewoon irritante ‘surprises’, columnist Trinus Riemersma ziet dat duidelijk anders. Hij beschouwt het eerder ‘meelevende ondersteuning’ bij het ouder worden. Neemt niet weg dat een té groot geslacht echter soms ook bijzonder pijnlijk kan zijn!

De grote blonde stier stond midden in de koppel sullig om zich heen te staren. Als in onze gedomesticeerde veestapel een boer een heuse stier verkiest boven kunstmatige inseminatie, heeft dat beest geen concurrentie te duchten en is machogedrag niet meer nodig om de koeien te imponeren. Mocht ie het toch vertonen naar mensen toe, is hem geen lang leven beschoren op de boerderij. Maar hier leek toch iets anders aan de hand. Geen idee hoe het beest heette maar laat ik hem ‘Abe’ noemen, naar de eerste twee letters uit het alfabet. Onder zijn ingevallen buik hing een imposant geslachtsapparaat. Volgens zijn baas had Abe het óf wat te druk gehad óf rare escapades gemaakt in zijn harem. Plat gezegd zou ie zich ‘verneukt’ hebben. Het leek de veehouder niet nodig dat er een dierenarts langs kwam. Hij had Abe maar rust gegund en wilde met een paar dagen penicilline een eventuele infectie te lijf gaan. De benaming van het middel leek in ieder geval toepasselijk en zo geschiedde.

Twee dagen later werd de praktijk weer benaderd, want Abe knapte niet op en werd alsmaar zieker. Mijn collega ging poolshoogte nemen en kwam tot en heel andere conclusie: ús Abe had waarschijnlijk een blaassteentje in zijn apparaat en kon niet meer plassen. Iets wat we bij katers nogal eens tegenkomen en dan redelijk makkelijk is op te lossen, maar bij Abe leek dit lastiger. Twee weten meer dan één en zodoende ging ik met mijn compagnon aan de slag. Eerst neusden we nog wel eventjes door de anatomieatlas, alvorens we het mes in Abe zetten. We besloten de pisbuis van de stier vlak onder de anus op te zoeken en daar een katheter in te plaatsen. Gelaten onderging Abe de verdoving en vervolgens de operatie. Met enigszins rode oortjes verbaasden we ons over het enorme inwendige ophang- c.q uitschachtmechanisme van de stierenpenis. Na voorzichtig pielen vonden we in de diepte de gewraakte plasbuis. Welk een opluchting moet zich van Abe meester hebben gemaakt nadat hij zijn blaas weer kon legen! Een metalen katheter werd vervolgens vastgehecht zo ongeveer op de plaats waar normaalgesproken een koe plast. Het blaassteentje opsporen in de chaos onder Abe’s buik leek een schier onmogelijke zaak, maar het beest was in ieder geval voorlopig gered. Hij wankelde naar een baal hooi en begon voor het eerst sinds 3 dagen weer smakelijk te eten. Dat hij daarna nooit meer ‘de macho’ heeft uitgehangen mag duidelijk zijn. Afgezien van potentieproblemen wegens anatomisch gebrek was er weinig meer te imponeren met dat kleine pieletje onder zijn staart. Bovendien zou het positietechnisch lastig zijn achterstevoren een koe te benaderen. Nadat Abe was opgeknapt restte slechts de slager, helaas….

Machogedrag indammen daarentegen is ingeburgerde business bij de dierenarts. Bij katers is castratie regulier, bij reuen meer afhankelijk van hun gedrag. Vaak hebben juist mannen daar toch wel erg veel moeite mee. Alsof ze zich zélf in hun kruis getast voelen. Wanneer ik echter door de vrouw van mijn collega wordt benaderd om hun reu te castreren, omdat haar man het er niet mee eens is, wordt de situatie ietwat precair. Echter, als dat vlak voor vijf december gebeurt, biedt dat ineens, ‘in potentie’, wél enorme mogelijkheden. Dan komt de veterinaire banaliteit in mij bovendrijven om een smeuïg, kruisgericht gedicht te fabriceren. Kuisheid is dan dus niet meer mijn specialiteit en rijmen testikelen plotsklaps heerlijk op perikelen. Maar na wat pesterijtjes neemt de Sint het voor zijn/mijn collega op. ‘Want mocht het ooit nog eens zover komen, wat je never nooit hoopt in je stoutste dromen, dan zullen Sint en Piet beslist jouw kant kiezen; als man heb je immers heel wat te verliezen!’ En op sinterklaasavond worden de beide kleinoden vergezeld van ‘De Ballenballade’ als surprise aangeboden. Wat daarmee te doen? Dat laat de goedheiligman mooi aan de ontvanger over, getuige de laatste strofe:

Alles is weer goed en wel terecht:
De hond heeft zijn zakgeld ingeleverd.
Ten behoeve van wiens ( voor-) gerecht
Krijg je ze van die goeie ouwe geverd??

Bron: Menno J.Wiersma, Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou

Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.