Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

Dappere Dodo


Mijn kreet vanuit de OK was blijkbaar afdoende alarmerend, want mijn collega kwam meteen toegesneld. Even kordaat was zijn reactie. Vakkundig injecteerde hij een minuscule hoeveelheid adrenaline rechtstreeks in het kleine hartje van Dodo. Na luttele ogenblikken zagen we de hartslag steviger worden op het kleine borstkastje en even later kon ik het beademen zelfs staken. Gelukkig, dappere Dodo had het overleefd!

Een routineklusje was het, niet meer dan dat. Even het gebitje opfrissen. Hadden we al vaker gedaan bij de kleine York. En doen we geregeld bij die Terriertjes. Ze willen nogal eens last van tandplaque krijgen met alle gevolgen van dien. Steeds slechter eten, ontstoken tandvlees en een niet te harden geur uit het bekkie. Zo ook bij Dodo. Hij werd ’s middags gebracht en zijn baasje ging nietsvermoedend en onbezorgd de deur uit toen het dier zijn roesje had gekregen. Nadat zonder trubbels het slangetje van de gasnarcose in zijn strotje was geplaatst, ging ik het gebit saneren. Dat verliep goed en vlot, maar gaandeweg zag ik Dodo’s tongetje blauw worden en zijn ademhaling verzwakken. Toen die geheel dreigde te stagneren, schakelde ik acuut over op handbediende beademing. Je kunt op zo’n moment zelf verder verdraaid weinig anders meer uitrichten, slechts een kreet om hulp slaken resteerde mij.Natuurlijk, elke narcose blijft een risico, hoe veilig het middel ook is. Als een dier onder zeil is zijn er een paar duidelijke signalen die we onwillekeurig en ongemerkt in de gaten houden. Naast uiteraard de ademhaling is dat vooral ook de kleur van de slijmvliezen. Die horen mooi roze te zijn, dan functioneren hart en longen naar behoren. Als ze blauw worden duidt dat op zuurstof tekort en is er duidelijk iets niet in de haak. Cyanose noemen we dat.

Slagaderlijk, zuurstofrijk bloed is lichtrood van kleur; het bloed in de meestal vlak onder de huid gelegen aders bevat minder zuurstof en is veel donkerder. Die donkere kleur schemert als blauw door een dunne, ongepigmenteerde huidlaag. Wanneer de algehele bloedsomloop en/of de ademhaling verslechteren, bevat het bloed steeds minder zuurstof en kleuren ook de slijmvliezen grauwblauw.
Logische vraag: ‘hebben mensen van adel dan een chronisch tekort aan zuurstof?’ Welnee, natuurlijk niet. Van oudsher vertoefden mensen ‘van stand’ minder in de buitenlucht, waardoor hun huid blanker bleef. Blauwe aderen zijn dan beter zichtbaar en dat verschafte de adel de naam ‘blauw bloed’ te hebben. De huidige aristocratie huldigt een verschoven schoonheidsideaal richting de zongebruinde huid, zodat hun bloed tegenwoordig slechts spreekwoordelijk blauw is.
En de blauwe tong van de Chow Chow dan? Dat is pigment. De blauwtongziekte echter, die onze herkauwers sinds vorig jaar plaagt, dankt zijn naam weer wél aan de kleur van het mondorgaan die veroorzaakt wordt door zuurstoftekort. Alleen zien we dat symptoom slechts hoogstzelden, legio andere verschijnselen worden veel vaker waargenomen.

Toen ik de bazin van Dodo na afloop verslag uitbracht, drong de ernst van de situatie nauwelijks tot haar door. Het was ook moeilijk te vatten, want het hondje oogde na afloop weer zo fit als een hoentje. Pas de volgende dag realiseerde zij zich dat zij net zo goed met een wel heel slecht bericht geconfronteerd had kunnen worden. Een mooie kaart als dank werd daarop ons deel. Maar had zij de goden niet verzocht? Immers, ze noemde haar oogappel naar een al heel lang geleden uitgestorven loopvogel. En het anagram van dodo straalt ook weinig levenslust uit. Maar grapjes daarover zult u mij nooit en te nimmer (meer) horen maken. Dat is pas echt de goden verzoeken!

Bron: Menno J.Wiersma Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou
Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.