Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

KIJK EN VERGELIJK IN BRETAGNE

Afgelopen week was het herfstreces in Den Haag.
Van zondag tot vrijdag was ik bij familie in hartje Bretagne. Zij zijn daar inmiddels 15 jaar boer en eens per jaar gaan we daar op bezoek om mee te werken op de boerderij. Bretagne heeft vele overeenkomsten met Fryslan. Een eigen taal en net als hier op de plaatsnaamborden tweetalig. Groen en veel boerderijen met alle koeien in de wei. Moet wel zeggen dat de boerderijen er lang niet zo mooi bij staan als hier.

In Bretagne/Frankrijk hebben ze op het platteland kleine gemeenten ( paar duizend inwoners) met een gekozen burgemeester. Deze burgemeester wordt voor 6 jaar benoemd en regelt alle zaken voor de inwoners. Korte lijnen en het is duidelijk bij wie je moet zijn. De mensen blijken hier tevreden over te zijn.
Dit bracht mij op de gedachte dat we hier maar ’s na moeten denken om een dorpsburgemeester aan te stellen die in de opgeschaalde grote gemeente onze dorpszaken gaat regelen….

Alle huizen die in Bretagne te huur of te koop staan, worden aangeboden met energielabel !!
Hier kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen.Als Friezen gaan boeren in Frankrijk is dat een hele stap. Je kunt daar de grond kopen voor 5000 euro per hectare en er is volop ruimte voor boeren. Maar de regeldruk vanuit de overheid en Brussel is daar minstens zo zwaar als in Nederland.

En het sociale-/verenigingsleven zoals we dat in Fryslan kennen, moet je daar missen. Aan enkele drukke, maar opfrissende-, dagen kwam al snel weer een eind.

Zaterdag moest ik alweer in Den Haag in de “blauwe stoeltjes” zitten voor het debat over de Eurocrisis. Op de terugweg vanuit Bretagne weer zes toltrajecten, maar de Fransen hoeven geen wegenbelasting te betalen. Daar is ook wat voor te zeggen………

Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal Parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat van het leven op en rond Het Binnenhof.

Van : Lutz Jacobi, Wergea
Lid Tweede Kamer
23 oktober 2011


.

Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.