Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

SLIM BOEREN VOOR DE TOEKOMST

Vrijdag was ik met de leden van de vaste Tweede Kamercommissie Economie/Landbouw en Innovatie op werkbezoek in Fryslan. Zo mooi dichtbij huis, is wel heel zeldzaam.
’s Ochtends waren we op bezoek bij de Dairy Campus in Leeuwarden.
Het schijnt allemaal in het engels te moeten………Dairy Campus is de proefboerderij Nij Bosma Zathe en daar doen ze projecten en proeven om onze veehouderij en ons milieu vooruit te helpen. Echt de moeite waard wat daar gebeurt.


Heel uniek is dat de wijk Techum de warmte krijgt van de koeienmest van de Dairy Campus. 1 koe zorgt voor warmte in vijf huizen…………..  Twee koeien voor tien huizen enz.
Daarnaast wordt er veel geinvesteerd in technieken om alle restprodukten en reststromen uit de biogasinstallatie en uit gras optimaal her te gebruiken. Zo worden bestanddelen uit gras weer grondstof voor papier.


Ook draait er een project om middels sensortechnologie het welzijn en de gezondheid van de koeien beter te begeleiden. Kort samengevat komen bij Leeuwarden de landbouwsector, de wetenschappelijke kennis, de nieuwste technieken en de agro-voedingsindustrie bij elkaar. Problemen met mestverwerking, nieuwe energie, hergebruik van reststoffen van gewassen, …alles komt daar samen voor verdere innovatie van de landbouw. Over enige tijd kunnen boeren dit toepassen om hun inkomen te verbreden.


’s Middags waren we te gast bij “boer Hessel” in Kollumerpomp en bij de zes agrarische natuurverenigingen in De Noardlike Fryske Walden. Al deze boeren zijn actief voor landschapsbeheer/beheer van houtwallen / weidevogelbeheer en natuurvriendelijke oevers. Daarmee dragen zij in grote mate bij aan de doelstellingen voor biodiversiteit en water en zij zorgen ervoor dat het cultuurlandschap in dit gebied behouden blijft. Zij doen dit gezamenlijk en het is belangrijk dat er in het komende nieuwe Europese Landbouwbeleid ook ruimte komt voor dit soort verenigingen/cooperaties. Dat zij een beloning krijgen voor hun “groene –en blauwe diensten”.
Dit werkbezoek geeft overduidelijk weer dat onze boeren volop kansen hebben om modern te boeren en dat het tegelijkertijd economisch interessant is om milieu-en natuuurdoelen te realiseren.


Lutz Jacobi, Wergea, Lid Tweede Kamer
Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat van het leven op en rond Het Binnenhof.

Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.