Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

logo wergea 600

Volgend jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

VAN AFVAL NAAR GRONDSTOF
Afgelopen week was ik op werkbezoek bij de Friese vuilnisplaats in Oudehaske, “Ecopark De Wierde”. Alle inhoud van onze huisvuilcontainers belandt daar in een grote sorteermachine. Blik, papier, plastics, hout,  groente/fruit/tuinafval/ volgen dan een eigen route. Via infraroodtechniek en windshifting (perslucht) haalt Omrin meer dan 30 kg kunststof per huishouden uit het afval. Landelijk is dit 15 kg !

Omrin is koploper in Nederland bij het verwerken van afval in een kringloop. 62% wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten en daarnaast is afval van voedsel – en plantenresten een bron voor energie. Man, man, man, …..als je daar rond loopt, zie je hoeveel afval wij “produceren”. 

 Het zou goed zijn als iedereen daar ’s een kijkje zou nemen en zich er bewust van wordt wat wij zelf ook kunnen doen om de afvalkringloop nog verder te verbeteren. In Fryslan ontstaat een nieuwe bedrijvigheid rondom afvalstromen en technieken, bijvoorbeeld tussen Omrin, Philips, Lankhorst. Omrin haalt bij 173.000 huishoudens jaarlijks 200.000 ton afval op!!

 Hoe beter we het afval scheiden, hoe duurzamer de afvalverwerking wordt en des te goedkoper de verwerkingskosten worden. Wij kunnen ons glas, GFT-afval en papier bij de bron nog beter scheiden. Dat helpt!! Volgende keer ga ik mee met de vuilnisman!
 Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal Parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat van het leven op en rond Het Binnenhof.

Lutz Jacobi, Wergea, Lid Tweede Kamer (www.lutzjacobi/twitter.com)
 

Wergea 600

logo wergea 600

Volgend jaar bestaat Wergea 600 jaar! Noteer alvast in je agenda: de feestweek is van 19 tot en met 28 augustus 2022.

Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.