Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

De gemeente heeft besloten om alle drie de bruggen in Wergea beweegbaar te houden.

Dat vertelde Archan Zijlstra dinsdagavond 3 maart in de bovenzaal in cafe 's Lands Welvaren.
In een zaal vol met belangstellenden (ca. 60 personen) vertelde Archan (projectleider bruggen van de gemeente) wat de bedoeling is en welke overlast het vervangen zal gaan geven.

Naast verantwoordelijk wethouder Harry van der Molen en enkele ambtenaren was er ook een vertegenwoordiger van de Grondmij aanwezig.

De Grutte Brêge krijgt een nieuwe val (wegdek) en de bovenbouw wordt geheel gerenoveerd. De afsluitbomen zullen (tot spijt van Dina) electrisch worden bediend. Tot de zomer zal er

door de Grondmij aan worden gerekend waarna deze zomer de aanbestedeing zal plaatsvinden. De verwachting is dat medio oktober met het werk wordt begonnen. Door het vervangen van de val en het terugplaatsten van de bovenbouw zal de brug ca. 4 weken niet zijn te gebruiken voor autoverkeer. Wanneer dat zal zijn is nog onbekend. Voor voetgangers/ fietsers komt er een noodbrug.

Direct naast de brug, tegen over De Bidler, zal het brêgewippershuisje komen. Het ontwerp is nog niet bekend en de Wergeasters wordt gevraagd om hier in mee te denken (er heeft zich al één iemand gemeld). Ook is gevraagd om mee te denken om exploitatiekosten (onderhoud e.d.) van het huisje te drukken. Wellicht een mooi VVV-informatiepunt?

De gemeente zal tijdig over de stremming berichten. De hulpdiensten (ambulance, brandweer) zullen eveneens tijdig worden geinformeerd.
De Grutte Brêge (en de andere twee) moet er dan weer voor minimaal 40 jaar tegen kunnen.

De Kooistrabrêge wordt vervangen door een geheel nieuwe brug. De brug zal worden gewipt middels een tandheugel (handbediening). Het ontwerp moet nog worden gemaakt. Iemand in zaal vroeg, of er naast de breedtebeperking (2,95 m) er ook een hoogte beperking mogelijk is om doorgang door zwaar verkeer echt onmogelijk te maken. Toegezegd is dat de mogelijkheid zal worden onderzocht.

De bovenbouw van de Hilleburenbrêge is nog in goede staat en behoeft eigenlijk alleen een conserveringsbeurt. Iemand in de zaal (visser die veel van de brug gebruikt maakt) sprak zijn twijfel uit over de genoemde kwaliteit van de bovenbouw. De vertegenwoordiger van Grondmij vertelde dat de brug goed was onderzocht/ geinspecteerd en dat men van oordeel is dat de bovenbouw van de brug in goede staat verkeerd. De val is echter slecht en zal worden vervangen door een stalen val met composiet bovendek. Dit laatste zijn kunststof planken en maken dat het oude authentieke beeld van de brug overeind blijft.

Ter hoogte van de Hilleburenbrêge is de Foudering te veel versmalt door het steeds weer voor elkaar plaatsen van niewe damwanden. De huidige damwanden zijn in slechte staat en baggeren zal de stabiliteit van de aanliggende huizen in gevaar brengen. Daarom moeten eerst de damwanden worden verneiuwd voor men het noodzakelijke baggeren kan uitvoeren. Men zal in overleg gaan met de aanwonenden om een, voor een ieder,  zo goed mogelijk oplossing te vinden. Wellicht is er een financiele ondersteuning mogelijk.

Als deze werkzaamheden zijn uitgevoerd heeft Wergea en daarmee Leeuwarden de heel mooie vaarverbinding met de Alde Feanen weer in ere hersteld. De gemeente is dan een heel mooie sloepenroute rijker.

Alle drie de bruggen zullen worden bediend door een bêgewipper, toch wel een bijzondere, maar ook heugelijke, beslissing in dit automatiserings tijdperk.

Wietse Martens

 

Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.