Lees al het corona-gerelateerde nieuws wat betrekking heeft op Wergea op dit overzicht: https://www.wergea.com/home/corona-nieuws

WVDW v1

Fryslân foar de Wyn heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar plannen voor windenergie op het land in Fryslân. De laatste stap in dit traject is het aanbieden van een adviesrapport aan de provincie. 6 oktober jl. is dit gebeurd. Dorpsmolens zijn in dit onderzoek meegenomen en komen in het adviesrapport ook als zodanig terug.

Het adviesrapport is via deze link te downloaden.

Al met al is het oordeel over dorpsmolens positief, maar nu is het de vraag wat de provinciale politiek met dit rapport gaat doen. Het worden spannende maanden.

Een aantal belangrijke punten zijn hieronder weergegeven:

 

  • Windenergie gaat er hoe dan ook komen
  • Windenergie is de eerste stap in de transitie naar duurzame energie. Op dit moment is het de enige manier om voldoende volume te produceren. 
  • Het windpark in het IJsselmeer valt onder het Rijkscoördinatieregeling. Dit betekent dat de laste voor Fryslan zijn, maar de lusten niet.
  • Het is belangrijk deze lusten wel in Fryslan te houden zodat er gericht mee geïnvesteerd kan worden.
  • Dorpsmolens worden gezien als een manier om de lusten en de lasten bij elkaar te brengen. Gezien de financiële verantwoordelijkheden die op gemeentes af komen is een dorpsmolen een manier om er voor te zorgen om de leefbaarheid voor dorpen in stand kan worden gehouden. 
  • Er is een lijst met A-, B- en C-initiatieven opgesteld. De lijst met C-initiatieven valt direct af en met de plannen uit de A- en B-lijst kan direct worden gestart.
  • De provincie moet beleid ontwikkelen wat betreft dorpsmolens.

 

 

Bedrijven
    
Tweets

28-11-2021 21:21
RT @BakkerijdeBoer: Psssst.........guess who's back ? De Friese Derby Oranjekoek https://t.co/ZvVZWX2Zv0 #camhee #derby https://t.co/eH3O


19-11-2021 22:45
RT @vvWarga: https://t.co/o8nmISnG9m


19-11-2021 22:45
RT @popduo: Stim op ús! Gean nei https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en set ‘Do’ op 1! Stem op ons! Ga naar https://t.co/sfxhTVpaM0" target="_blank">https://t.co/sfxhTVpaM0 en zet ‘Do’ op1! #…


Ouder >

Volg ons op Twitter: @wergeacom

WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.