Archief februari 2002
    Archief
        Archief 2002

Twarres baant zich een weg naar erkenning via de Edison Awards (de Mid-Frieslander d.d. 26-2-2002)


Twarres baant zich een weg naar erkenning via de Edison Awards

WERGEA – De band Twarres, want daartoe is het inmiddels uitgegroeid, baant zich een weg naar erkenning. Optredens zijn er, week na week, al maanden lang. Van het album Stream zijn al 220.000 exemplaren verkocht en de Wergeasters ontvangen flink veel fanmail. Maar de nominatie voor de Edison Music Award van een vakjury voor beste popgroep van 2001 is voor Twarres een hoogtepunt in hun, nog jonge, carričre.
De Wergeaster Peter Funcke staat als manager niet in 'the spotlights', maar hij heeft de groei vanaf de eerste talentenjacht tot het huidige succes van Twarres van dichtbij meegemaakt . “Mirjam is mijn zus. Vroeger kwam zij als zeven jarig meisje vaak kijken, wanneer ik met mijn vrienden oefende met ons rockbandje en ze zong soms even mee. In die tijd begon ze ook al zelf muziek en teksten te schrijven. Daar begon Twarres eigenlijk al.”
Samen met haar boezemvriend Johan van der Veen reisde Mirjam Timmer verschillende talentenjachten en zangwedstrijden af. “Toen voelde ik al dat er meer in zat en besloot als een soort manager op te gaan treden,” vertelt Peter. Per één januari van dit jaar is de Wergeaster fulltime manager van Twarres. “Het moet klikken als een onvolwaardelijk huwelijk. Mirjam en Johan moeten dingen van mij accepteren en ik van hen. Dan ben je een goede manager.”
“Soms moet je streng zijn als je bijvoorbeeld een bandlid moet ontslaan. Dat is wel even slikken. Maar, als je gewoon eerlijk bent en vanuit respect handelt dan kom je een heel eind. Je moet voortdurend open staan voor nieuwe dingen en kritisch met deze mogelijkheden omgaan.” Nog maar twee jaar geleden had Peter alleen te maken met Friese zaaleigenaren, maar nu treedt Twarres ook op in België en Engeland. “Iedereen denkt dat dit de grote boze wolven zijn, maar deze mensen hadden net zo goed in de Harmonie kunnen staan”, zegt de dertiger koel.
“Eigenlijk beleven we met Twarres een briljant scenario. Op hun zestiende begonnen Mirjam en Johan met talentenjachten. Bij Liet '99 wonnen we met Węr Bisto de publieksprijs. Een kennis van ons regelde dat Twarres mocht optreden in een televisieprogramma van Paul de Leeuw en dat trok de aandacht van diverse platenmaatschappijen. Het debuut Węr Bisto van Twarres werd een grote hit. En ook over de grens werd enthousiast gereageerd op het nummer. Niet alleen werd het nummer in Vlaanderen bekroond met platina, ook het Franstalige gedeelte van België, Wallonië, is rap overstag gegaan voor Twarres.”
”We hebben een behoorlijk opwindend jaar achter de rug met bijvoorbeeld de shows in Ahoy met Marco Borsato, de TMF-Awards en de Donna-Awards in België. Twarres en hun vijf man sterke band treden veel op in Nederlandse en Belgische zalen. Alles is beetje bij beetje gegroeid. Ik ben op verschillende niveaus bezig. Op de lange termijn met de nieuwe CD en de theatertoer van volgend jaar. Op korte termijn moet ik op het podium iedereen begeleiden. Het succes van Twarres is niet het managen, maar de kwaliteit gaat en staat bij de nummers die de band speelt”, aldus Peter.
Voorlopig lijkt het erop dat Twarres in Nederland geen nieuwe single uit zal brengen. Deze zomer wordt er weer gewerkt aan een nieuw album die in het najaar van 2002 uit moet komen. Mirjam en Johan zijn hiervoor al een klein beetje aan het oefenen op de slaapkamer en geluidsstudio van Mirjam in Wergea. In het Belgische Wallonië wordt wel een nieuwe single uitgebracht: “This is how it is”. Vorige week presenteerde de platenmaatschappij EMI Twarres aan de Europese muziekwereld in Londen. De komende week wordt de single Węr Bisto officieel in Frankrijk uitgebracht, zodat de CD daar ook snel in de schappen zal liggen.
Drie jaar geleden was een optreden in Lemmer al een eind rijden voor de Wergeasters. Nu reizen ze heel Nederland door en moeten ze soms gebruik maken van een vliegtuig voor de diverse werkzaamheden. Gelukkig voor de Friese fans treedt Twarres binnenkort weer dichter bij huis op. Op 14 maart staat de band in de Leeuwarder Zalen Schaaf en 23 maart in het Dielshűs in Wommels. Peter Funcke verklapt dat deze zomer ook weer een speciaal optreden in Wergea zal komen.
“Beslist niet ten nadele van andere nominaties en prijzen die we de laatste tijd hebben gekregen, maar een nominatie voor de Edison Award is echt een erkenning voor ons werk, vooral omdat dit door een vakjury wordt bepaald,” verklaart Peter. Woendag 27 februari worden de prijzen uitgereikt tijdens het tweede Nederlandse Muziekfeest in de Heineneken Music hall in Amsterdam.
De Edison Music Award is de prijs van de Nederlandse muziekindustrie voor een album van bijzondere kwaliteit en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De prijs is te vergelijken met de Grammy, Brit en Duitse Echo Award. Een 450 koppige jury geeft per categorie hun voorkeur aan. In deze jury zitten mensen die beroepshalve veel met popmuziek te maken hebben, zoals radiomakers, journalisten, podiumdirecteuren en detailhandel.

Harold Kramer