www.gebitscontrole.nl
 
www.gebitscontrole.nl


Een goed gebit is niet alleen voor ons maar ook voor onze huisdieren van levensbelang! Voornamelijk om te eten natuurlijk. Bij de hond echter ook in sport en spel of tijdens 'het werk'. Om met een bal te spelen; een tak, een frisbee of 'wild' te apporteren of om het te laten zien als het echt nodig is. Ter zelfverdediging of om ingezet te kunnen worden als politiehond om boeven te pakken. Katten daarentegen jagen meer voor zichzelf, ook al is dat meestal louter voor de 'sport'. Tanden en kiezen dienen daarvoor gezond en sterk te zijn. Vier op de vijf honden en katten ouder dan 3 jaar hebben last van hun gebit. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tijdige behandeling voorkomt ellende. Preventie is uiteraard nog beter.

Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje bestaande uit voedselresten, speeksel en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden en kiezen vormt. Wanneer dit niet verwijderd wordt, mineraliseert de plak en vormt zich tandsteen. Vergelijkbaar met ketelsteen in de snelkoker. Tandplak en tandsteen veroorzaken vervolgens ontstoken tandvlees en onder invloed van bacteriën kan een diepe ontsteking (parodontitis) tot op het tandbot ontstaan, waardoor de tanden en kiezen kunnen uitvallen. Op langere termijn kunnen bacteriële infecties via de bloedbaan ook andere organen aantasten. Vooral de nieren en de hartkleppen lopen gevaar. Er is dus een veel groter gezondheidsrisico dan op het eerste gezicht lijkt. Alle reden om aandacht aan het gebit van uw huisdier te schenken.

Stinkt uw huisdier uit zijn bek, zit er bruine aanslag op hoektanden en kiezen, is het tandvlees rood en bloedt het snel of eet uw huisdier moeilijk? Dan wordt het tijd voor een uitgebreide gebitsinspectie. Een geringe hoeveelheid tandsteen kan met een krabber verwijderd worden. Bij ernstiger aanslag biedt, net zoals bij de tandarts, de ultrasone gebitsreiniger uitkomst. We kunnen onze huisdieren veel leren, maar dit kunstje zal bij hen toch echt onder volledige narcose gedaan moeten worden. Zeker als er elementen getrokken moeten worden. Het polijsten van het gebit completeert de behandeling.

Hoe gebitsproblemen voorkomen kunnen worden? Allereerst is het van belang om bij jonge dieren het gebit te checken. Het is overigens sowieso goed om pups en kittens te leren dat de baas in het bekkie mag kijken. Als ze dat gewend zijn, kan daar later profijt van worden getrokken. Sluiten boven- en onderkaak goed aan of zitten elementen elkaar in de weg? Is het wisselen goed verlopen of zijn er melkhoektandjes blijven zitten? Worden mankementen vermoed dan raadpleegt u natuurlijk de 'bistetoskedokter'.
Wat betreft het voer, hoe harder de brokken, des te beter. Door het kauwen wordt het gebit mechanisch gereinigd. Tevens zijn er speciale kauwstaven en strips niet alleen voor honden, maar tegenwoordig ook voor katten. Deze reinigen door hun vorm en taaiheid. Bovendien zorgen ze voor een goede bezigheidstherapie!
Geregeld tandenpoetsen is ook zeer goed mogelijk! Poetsen is namelijk de meest grondige reiniging van het gebit. Niet met prodent op een aftandse tandenborstel maar met een smakelijke pasta op een aangepaste fonkelnieuwe. Dit is niet altijd eenvoudig. Maar met geduld jong geleerd is met gemak oud gedaan?
Tenslotte is er een goedje in de handel dat door het drinkwater kan worden gegeven. Daarin zit chloorhexidine, een ontsmettend middel, en xylitol, een tandplakwerende stof. Door het drinken van deze vloeistof wordt het gebit meermalen per dag gereinigd. Tevens verfrist het de adem van de geliefde viervoeter, zodat het aangenamer toeven is als deze naast zijn baasje op de bank ligt.

Voor meer informatie over gebitsproblemen en gebitsverzorging kunt u bij de titel van dit stuk terecht. Maar natuurlijk ook bij uw bistedokter.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bron: Menno J. Wiersma, Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou
 
Bedrijven
    
WergeaTV

 

Klik op het logo voor alle video's
van WergeaTV op Youtube

www.wergea.com maakt gebruik van analytische cookies (informatie over browser, besturingssysteem en soortgelijke gegevens). 
Deze worden anoniem verwerkt in Google Analytics. Je laat deze gegevens achter door te navigeren door de website.

Lees hier de disclaimer over alle privacy-gerelateerde zaken.